Er wordt meestal van buikgriep gesproken als u last heeft van verschillende klachten waarvan de meeste zich centreren rondom u buikstreek. Buikgriep en griep zijn twee verschillende griepsoorten die vaak onterecht met elkaar worden verward. Griep wordt veroorzaakt door het zogeheten influenzavirus dat het lichaam binnendringt. Dit virus zorgt ervoor dat we last krijgen van verschillende vervelende klachten. Deze klachten kunnen zijn:

  • Koorts
  • Misselijkheid
  • Lusteloos
  • Verkouden
  • Keelpijn
  • Keelontsteking
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn

Als u last heeft van deze klachten of een aantal daarvan dan bent u waarschijnlijk geïnfecteerd met het influenzavirus en dan spreken we van griep.




 

Oorzaak buikgriep

Het verschil met buikgriep is dat het specifiek wordt veroorzaakt door een infectie aan de darmen. Deze infectie kan ervoor zorgen dat de maag en de dikke darm gaan ontsteken. Als dit gebeurd spreken we van gastro-enteritis. U kunt makkelijk geïnfecteerd raken door de verschillende bacteriën, virussen of parasieten die buikgriep veroorzaken. De meest bekende virussen die buikgriep veroorzaken zijn het rotavirus en het norovirus. Besmetting vind meestal plaats door het eten of drinken van voedsel en vloeistoffen welke besmet zijn met deze bacteriën, virussen of parasieten. Als eten of drinken besmet is met een ziekteverwekkende bacterie, virus of parasiet dan spreken we van voedselvergiftiging.

De klachten die buikgriep met zich meebrengen kunnen onder meer zijn:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Misselijk
  • Overgeven
  • Diarree
  • Geen eetlust

Vooral het hebben van buikpijn, diarree en overgeven zijn klachten die duidelijk aangeven dat u waarschijnlijk last heeft van buikgriep dan dat u de normale griep onder de leden heeft. Bij buikgriep is het belangrijk dat u goed blijft drinken vooral als u last heeft van diarree en braken. Doordat u hier last van heeft verliest u veel vocht dat u weer moet aanvullen om uitdroging van u lichaam te voorkomen. Dit is eigenlijk het enige gevaar dat er is als u buikgriep heeft. Verder zullen de klachten vanzelf na een aantal dagen afnemen en de buikgriep zal dan ook verdwijnen.

 

Tips om besmetting te voorkomen

Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen die u in acht kunt nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. De eerste maatregel die u in acht kunt nemen is het wassen van de handen. De virussen en bacteriën kunnen namelijk makkelijk via de handen worden overgegeven aan u. Zodra de virussen en bacteriën zich op u handen bevinden is het een kwestie van tijd voordat u ermee besmet raakt als u niet u handen wast. Het is daarom verstandig om altijd u handen te wassen voordat u gaat eten. Vooral als u met u handen het eten aanraakt bijvoorbeeld door u brood te smeren en het daarna te nuttigen. Dit is voor bacteriën en virussen het ideale moment om van u handen naar het brood en uiteindelijk in de mond terecht te komen. Wees verder voorzichtig met het eten en drinken van besmet voedsel en vloeistoffen. Hoewel in Nederland voedselvergiftiging relatief gezien weinig voorkomt moet u toch altijd goed op u eten en drinken letten. Nuttig bijvoorbeeld geen producten die over de uiterste houdbaarheidsdatum zijn. Zorg er verder voor dat u kippenvlees en varkensvlees altijd goed verhit dit mag u namelijk nooit rauw eten.

Als u in het buitenland bent dient u extra waakzaam te zijn vooral als u eten koopt van kraampjes of op de markt. De hygiëne regels kunnen in andere landen namelijk sterk afwijken van de regels die in Nederland aan de hygiëne van voedsel zijn gesteld. Ook als u drinken koopt in het buitenland probeert u dan altijd dichte blikjes of flesjes te kopen op deze manier verkleint u de kans dat u drinken besmet is met een bacterie of een virus.
Als u deze voorzorgsmaatregelen in acht neemt verkleint u aanzienlijk het risico dat u geïnfecteerd raakt en uiteindelijk buikgriep krijgt.