Iedereen heeft wel eens buikgriep gehad, soms kun je het meerdere keren per jaar krijgen. We hebben het dan over een griep, maar is dat wel echt het geval? Buikgriep is geen griep maar een ontsteking aan de slijmvliezen van de maag, dikke en dunne darm. Iedereen noemt het buikgriep, maar het eigenlijk een verkeerde verwoording. In de volksmond wordt het buikgriep genoemd omdat je veel klachten ervaart in je buik. Zo kun je denken aan buikkramp en buikpijn, maar ook aan diarree en misselijkheid. De verzamelnaam voor buikgriep is Gastro-enteritis. Heb je alleen een ontsteking in de slijmvliezen, dan wordt er gesproken over gastritis. Als je een darmontsteking hebt, wordt er gesproken over enteritis. Je kunt dus concluderen dat er verschillende soorten buikgriep zijn. Buikgriep wordt in veel gevallen veroorzaakt door virussen en bacteriën.

 

Veroorzakers van buikgriep

Veel mensen krijgen wel eens buikgriep. Je kunt het al snel oplopen, door bijvoorbeeld wat te eten. Dat eten is dan besmet bacteriën, deze veroorzaken buikgriep. Rauw eten kun je daarom ook maar beter laten staan. Je hebt dan immers een verhoogde kans op buikgriep. Maar je kunt op vele verschillende manieren aan buikgriep komen. Wanneer er iemand voor je naar de wc is geweest die buikgriep heeft, dan zal deze persoon allerlei bacteriën hebben achter gelaten.



Niet alleen op de wc, maar ook bijvoorbeeld op de kraan en de deurkruk. Een goede hygiëne kan buikgriep voorkomen, maar dat kan soms erg lastig zijn. Ook kun je buikgriep krijgen door een virus, het Norovirus. Dat is een zeer besmettelijk virus. Het virus kan zich razendsnel verspreiden en daardoor worden soms hele gezinnen en klassen met de griep geveld. Een ieder zal er een goede hygiëne op na moeten houden om het virus niet te verspreiden. Alle dingen die worden aangeraakt, zullen moeten worden schoongemaakt. Dat kan soms een grote klus zijn die onwerkelijk lijkt. Je kunt dus op meerdere manieren buikgriep krijgen. Na een aantal dagen zal de buikgriep weer verdwijnen.

 

Buikgriep, en dan?

Als je buikgriep hebt doe je er goed aan om een aantal dagen thuis te blijven. Neem dus vrij van je werk of van school en ga niet de deur uit. Zo verklein je de kans dat je andere mensen zult besmetten. Als je buikgriep hebt, moet je vaak overgeven en kun je diarree krijgen. Daarom is het niet verstandig om de deur uit te gaan. Kruip lekker in bed of ga op de bank liggen. Buikgriep duurt slechts een paar dagen en je zult daarom snel weer beter zijn. Een behandeling heeft niet snel zin. Alleen als er iets ernstigs aan de hand is kan een arts worden geraadpleegd. Je moet gewoon even goed uitzieken.