De benaming buikgriep is eigenlijk een beetje verwarrend. De naam doet namelijk iets vermoeden dat het met griep te maken heeft. Maar buikgriep heeft helemaal niets te maken met gewone groep. Buikgriep is namelijk een verzamelnaam voor allerlei klachten in de buik, die zijn ontstaan door een virus, parasiet of een bacterie. Iedereen heeft wel eens buikgriep gehad, dat komt omdat buikgriep besmettelijk is. Vaak zie je in een gezin dat meerdere mensen geveld worden met een buikgriepvirus. Een gewone griep krijg je vaak in de winter, buikgriep kun je het hele jaar door krijgen.

 

De symptomen

Wanneer je een buikgriep hebt opgelopen, zullen er een aantal symptomen aan het licht komen. Vaak krijg je een misselijk gevoel en moet je overgeven. Ook is buikpijn of buikkrampen niet onbekend bij een buikgriep. Een buikgriep kan dan ook vaak gepaard gaan met diarree. Daarnaast kun je te maken krijgen met verschijnselen als koorts, hoofdpijn en een grieperig gevoel. Hoe lang en hoe ernstig ziek je bent is vaak afhankelijk van de oorzaak. Als je een infectie hebt opgelopen of buikgriep wordt veroorzaakt door een parasiet, dan zal de buikgriep vaak een stuk heftiger zijn en langer duren dan bij een virale buikgriep. Je kunt dan te maken krijgen met bloed in je ontlasting en een hoge koorts.



 
Als je symptomen van buikgriep hebt, zal je veel moeten drinken. Wanneer je moet overgeven moet je kleine hoeveelheden drinken. Maar als je naar de wc moet, moet je net zolang blijven drinken totdat je geen dunne ontlasting meer zult hebben. Het is dan aan te raden om water, bouillon en thee te drinken. Frisdranken en andere sapjes kun je beter mijden. Deze versterken namelijk de diarree.

 

Buikgriep gaat vanzelf over

Buikgriep zal vanzelf weer overgaan, dit duurt meestal enkele dagen tot een week. Een gezond en vitaal persoon zal na een tweetal dagen vaak weer beer zijn. Jonge kinderen en oude mensen kunnen daarentegen wel lang last houden van een buikgriep. Vaak zijn zij een week of langer ziek. Voor volwassen mensen kan een buikgriep niet veel kwaad uitrichten. Bij kleine kinderen en ouderen is het belangrijk om goed op te letten dat ze niet uitdrogen, ze moeten daarom veel blijven drinken. Wanneer je denkt dat iemand uitdroogt, moet direct een arts worden geraadpleegd. Ook moet een arts worden gewaarschuwd als de diarree blijft aanhouden voor langer als drie dagen.

 

Medicijnen

Als je weer snel beter moet zijn, kan j een geneesmiddel met loperamide nemen. Je zult dan snel weer beter zijn en je hoeft niet telkens naar de wc toe. Een geneesmiddel met loperamide mag je maar 2 dagen achter elkaar gebruiken. Het medicijn mag je niet gebruiken als je zwanger bent of als je nog borstvoeding geeft. Je mag het ook niet gebruiken bij bloed in je ontlasting.