Diarree is een dunne, waterige ontlasting die niet normaal is. Het ontstaat vaak door een darminfectie met bacteriën en virussen. Via de mond komen deze in de darmen terecht. De wand van de darmen zal dan ontstoken raken en daardoor kan deze minder vocht opnemen uit het voedsel wat je binnenkrijgt. Het vocht zal dan in het brij van voedsel achterblijven en daardoor zal je ontlasting dunner worden. Je kunt een bacterie of virus heel gemakkelijk overdragen, bijvoorbeeld via een deurknop, een kraan, keukengerei en persoonlijk contact. In water dat besmet is of bedorven voedsel zitten bacteriën die een infectie veroorzaken kunnen.

 

Symptomen bij diarree

Als je diarree hebt, heb je een waterige ontlasting. Maar er kunnen nog meer symptomen om de hoek komen kijken. Zo kun je flinke krampen in de buik ervaren. Vaak ben je erg misselijk en bestaat er een kans dat je moet overgeven. Zet dus een emmer bij je in de buurt. Ook zal je lusteloos zijn, je bent moe en slap. Daarnaast kun je koorts krijgen en diarree kan ook gepaard gaan met hoofdpijn. Wanneer je diarree hebt en je moet overgeven, zal je extra veel vocht verliezen. Mensen die ouder zijn als 70 jaar maken daardoor een grote kans op uitdroging, ook bij baby’s is deze kans aanwezig.



 

Wat te doen bij diarree

Als je diarree hebt, is het noodzakelijk om veel te drinken. Je moet immers uitdroging tegengaan. Wanneer je een waterige ontlasting hebt gehad is het aan te raden om een glas water of thee te nemen. Het is dan belangrijk om zittend het drinken tot je te nemen. Je kunt je immers in het drinken verslikken. Wanneer je koorts hebt of moet overgeven, is het ook van belang om extra veel te drinken. Als je moet overgeven is het belangrijk om kleine beetjes te drinken. Neem bijvoorbeeld om het kwartier een drietal slokken. Zo krijg je toch het nodige vocht binnen. Wanneer je je weer wat beter voelt, kun je meer gaan drinken. Je hoeft dan minder vaak te drinken.

Als je weer honger begint te krijgen, moet je geleidelijk aan beginnen te eten. Je zult je daardoor vaak ook een stuk beter gaan voelen. Je kunt geleidelijk aan je maaltijden weer op gaan pakken. Neem, normale en gezonde voeding dat veel vezels bevat. Dat zal ervoor zorgen dat je ontlasting weer dikker wordt. Als je nog last hebt van buikkrampen is het aan te raden om in kleine porties te eten. Wanneer er iets in je maag terecht komt, zullen je darmen direct geactiveerd worden. Daardoor kan er weer diarree ontstaan. Je darmen zijn dan nog erg gevoelig. Ook als je veel drinkt kan er een gevoel van aandrang ontstaan. Als je koorts hebt en je voelt je ziek, doe je er goed aan om in bed te kruipen. Uitzieken is belangrijk.