Reizigersdiarree is vorm van diarree die zoals de naam al zegt vaak voorkomt bij mensen die op reis zijn. Nu heeft het op zich niet zoveel te maken met de reis die je maakt maar meer met de bestemming van je reis. In warme landen en landen waarbij de hygiëne niet hoog in het vaandel staat heb je de meeste kans om reizigersdiarree op te lopen. De oorzaak ligt dan ook meestal bij het eten of drinken van besmet voedsel of water. Het voedsel of water is dan meestal besmet met bacteriën of parasieten die een infectie veroorzaken. Door de infectie kunt u last krijgen van diarree. Deze kan een aantal dagen aanhouden en dat kan natuurlijk zeer vervelende gevolgen hebben als u op vakantie bent.

 
Meestal gaat dit gepaard met een misselijk gevoel en pijnlijke krampen in de darm streek. Ook kunt u in sommige gevallen last krijgen van koorts en uitdrogingsverschijnselen. Als u dit heeft wordt het altijd aangeraden om een arts te raadplegen. Het is dus belangrijk dat u voldoende drinkt als u hiervan last krijgt. Hoe vaker u naar het toilet moet hoe meer u moet drinken om het vocht dat u heeft verloren aan te vullen. Het maakt daarbij overigens niet uit of u water drinkt of een andere vloeistof zolang u het vochtverlies maar aanvult. 

Het is verstandig om altijd een aantal zakjes ors beter bekend als oral rehydration solution mee te nemen. Dit kunt u bij de apotheek krijgen. Ors is in water op te lossen en vult het zoutgehalte in u lichaam weer aan. Ook zitten er suikers in het zakje waardoor het water sneller door u lichaam wordt opgenomen. Dit kan u helpen bij het voorkomen van het uitdrogen van u lichaam.

 

Reizigersdiarree is moeilijk te voorkomen maar u kunt wel een aantal maatregelen in acht nemen die kunnen bijdrage tot het minder makkelijk besmet raken met de bacteriën of parasieten die de infectie veroorzaken.

 

  • Was u handen met zeep als u van buiten komt en na het bezoeken van de toilet
  • Drink water uit flessen of kook het water eerst voordat u het gebruikt
  • Eet het liefst geen voedsel dat u op kraampjes of op de markt koopt
  • Probeer rauw voedsel zoals vlees en of vis te vermijden
  • Koop het liefst gesloten blikjes of flesje als u buiten iets fris wilt drinken

Hierboven kon u lezen wat u het beste kunt doen om een infectie te voorkomen. Wij zullen u nu een aantal tips geven wat u het beste kunt doen als u de infectie toch heeft opgelopen.

 

  • Zorg dat u voldoende drinkt om u vochtverlies op peil te houden eventueel kunt u ors zakjes oplossen in water
  • U kunt eventueel gebruik maken van diarreeremmers als u op pad moet
  • Vermijd de zon en warme plekken en zorg voor verkoeling als u in een warm land verblijft

Reizigersdiarree stopt meestal na drie tot vijf dagen en heeft geen ernstige gevolgen. Krijgt u tijdens de infectie last van koorts of heeft u bloed in u ontlasting dan moet u meteen een dokter raadplegen. Het krijgen van reizigersdiarree is vervelend en u zult waarschijnlijk een aantal dagen van u vakantie binnen moeten blijven, maar in de meeste gevallen blijft het hierbij en zit er eigenlijk niks anders op dan het gewoon uit te zieken. Let op of u voldoende drinkt en probeer te denken aan de hygiëne dan komt u al een heel eind.