Diarree kan erg vervelend zijn. Je kunt bijna niets eten en je zult vaak naar de wc moeten. Wanneer je acute diarree hebt, is er meestal geen behandeling nodig. Binnen een aantal dagen zullen de klachten weer afnemen. Echter, wanneer je last blijft houden van diarree, kan een huisarts onderzoek doen. Als je van diarree af wilt komen, zal je de volgende zaken in acht moeten nemen.

 

Drinken is belangrijk

Als je diarree hebt, is het belangrijk om veel e drinken. Elke keer als je een waterige ontlasting hebt gehad, moet je een glas water drinken. Ook als je overgeeft is het belangrijk om te drinken. Je moet dan in kleine beetjes drinken en niet alles in één keer opdrinken. Wanneer je alles in één keer opdrinkt zal je snel weer moeten overgeven. Als je dus een slok hebt gedronken, moet je even wat tijd nemen voor de volgende slok, ongeveer 5 minuten. Zo krijg je toch nog een beetje vocht binnen. Als je hevige diarree hebt, doe je er goed aan om QRS te drinken. QRS is een poeder die je bij een apotheek of een drogist kunt kopen. Dit kun je vervolgens oplossen in een glas met water. Zodoende krijg je niet alleen vocht binnen maar ook zouten en suikers. 

Tips bij diarree

Wanneer je geen zin hebt in eten, is dat helemaal niet erg. Ga pas weer eten als je daadwerkelijk ook trek hebt. Eet dan vooral waar je zin in hebt. Kies ervoor om voedsel met veel vezels te eten. Dat zal er voor zorgen dat je ontlasting snel weer dikker wordt. Wanneer je koortsig bent, doe je er goed aan om bedrust te nemen. Je kunt je dan immers ziek voelen en op bed kun je dan rusten. Het is ook belangrijk om een goede hygiëne te hanteren. Vooral na een toiletbezoek of als je de keuken ingaat. Handen wassen is nodig om de besmetting niet te verspreiden. Was het bestek en de glazen goed af. Via het speeksel kan immers gemakkelijk de besmetting worden overgedragen.

 

Diarreeremmers

Je kunt diarreeremmers nemen om diarree te stoppen. Echter, dit is niet verstandig om te gebruiken bij acute diarree. Een bacterie of een parasiet veroorzaakt acute diarree en deze zal via de ontlasting je darm moeten verlaten. Een diarreeremmer kan er voor zorgen dat een parasiet of een bacterie zicht nestelt in het darmslijmvlies. Gebruik daarom diarreeremmers alleen als dat echt nodig is. Misschien ga je wel op reis, dan kan het handig zijn om diarreeremmers te nemen. Ook moet je niet meer als twee dagen de remmers gebruiken. De diarree kan daarmee een halt worden toegeroepen.