Obstipatie komt voor als de ontlasting te lang blijft steken in de dikke darm. Obstipatie is een verstopping in de darmen. Door de verstopping wordt de ontlasting hard en dat zorgt voor een aantal klachten. De klachten waar u last van kunt krijgen zijn het hebben van pijn in de buik, een pijnlijke stoelgang en een opgeblazen gevoel. Heeft u last van deze symptomen dan kan het zijn dat u last heeft van obstipatie. Een ander vaak genoemd symptoom van obstipatie is dat u om de dag of zelfs enkele dagen geen ontlasting heeft, maar dit is niet juist. Dit is niet meteen een aanwijzing dat u last heeft van een verstopping. Het is namelijk zo dat iedereen een eigen ritmiek heeft als het om de stoelgang gaat. Sommige mensen moeten dagelijks en andere gaan weer om de dag er zijn zelfs mensen die maar een aantal keer in de week moeten. Het is daarom van belang om te kijken of er afwijkingen zitten in u eigen ritmiek. Is dit het geval en heeft u ook nog lasten van de eerder genoemde klachten dan kunt u inderdaad last hebben van obstipatie.

 

Oorzaken

Het hebben van obstipatie is niet meteen een groot probleem sterker nog het komt vrij vaak voor. Het gaat hier dan meestal om een korte vorm die maximaal enkele dagen aanhoudt. Een verstopping in de darmen kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voedsel dat u eet een grote rol spelen, maar ook te weinig beweging kan van invloed zijn. Bij vrouwen kan ook de zwangerschap een rol spelen in het ontstaan van de verstopping. Als de verstopping wordt veroorzaakt door de bovengenoemde oorzaken en maximaal enkele dagen aanhoudt dan kunt u gerust zijn en is er meestal niks ergs aan de hand. Het lichaam zal zichzelf verlossen van de obstipatie. 

U moet alerter zijn als de verstopping langer aanhoudt dan enkele dagen. Dit kan namelijk wijze op een onderliggende ziekte zoals een schildklieraandoening, diabetes of een andere aandoening die de darmen beïnvloeden.

 

Obstipatie voorkomen

Er zijn enkele tips die de bevordering van de stoelgang kunnen versnellen en obstipatie tegen kunnen gaan. De eerste tip is eet voldoende vezels. Vezels zijn belangrijk bij een goede stoelgang en zorgen ervoor dat deze vlekkeloos verloopt. Er wordt aangeraden om minimaal 25 gram vezels per dag tot u te nemen. Vezels zitten vooral in volkoren producten en bonen. Onderaan de pagina vind u een tabel waarin u kunt zien hoeveel vezels er in bepaalde producten zitten. Een andere tip die u ten harte kunt nemen is dat u moet proberen om zo weinig mogelijk met u stoelgang bezig te zijn. Het klinkt een beetje vreemd maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die teveel met hun stoelgang bezig zijn en er teveel aan denken een moeilijkere stoelgang hebben en een grotere kans hebben op het ontstaan van verstoppingen in de darmen. Een andere tip die ik u wil meegeven is dat u bij het hebben van obstipatie niet direct gebruik moet maken van laxeermiddelen. Laxeermiddelen zorgen er namelijk voor dat de ontlasting wordt verdunt en dan spreken we van diarree. Hoewel het inderdaad de beste oplossing lijkt lost het niet het hoofdprobleem op. Probeert u eerst te bepalen waar de verstopping vandaan komt. Wellicht beweegt u te weinig of neemt u te weinig vezels tot u. Als u dit weet en er wat aan doet dan kunt dit probleem definitief tot het verleden rekenen.

Nog enkele tips die u wellicht helpen bij het voorkomen van obstipatie

  • Drink voldoende u heeft 2 liter per dag nodig
  • Minimaal 30 minuten bewegen per dag meer indien mogelijk
  • Probeer vezelrijke producten aan u voeding toe te voegen bijvoorbeeld gedroogde vijgen
  • Als u naar het toilet moet gaat u dan ook en hou het niet op

Raadpleeg altijd de huisarts als u bloed in de ontlasting ziet en als de verstopping niet verdwijnt nadat u alle adviezen heeft opgevolgd.